Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Plasiraj svoj proizvod: Put do plasiranja proizvoda

Društvene mreže su neophodan marketing alat za poslovanje bilo kog preduzeća koje želi biti na tržištu, relevantno i vidljivo u svakom pogledu, zato ih treba iskoristiti na najbolji mogući način.

Kako je svaki početak težak, treba ga olakšati sa odabirom ciljne grupe  i prioritetnog tržišta. Važnost u odabiru ciljne grupe i tržišta jeste zato što nije svaka društvena mreža predoređena za plasiranje svakog proizvoda.

Dobra vijest je da iako ima previše društvenih mreža, odabir onih najpopularnijih i najviše korišćenih, je ustvari uvijek jedan od najboljih izbora. Vaši ciljevi će u mnogome pomoći pri odabiru, ne samo društvenih platformi, već i u sadržaju koji stvarate, publiku na koju ciljate itd.

Prvi korak je indetifikacija Vaših korisnika i buduće publike. Kako bi parametri bili precizniji, potrebni su odgovori na određena pitanja, kao što su:
  • Ko su tipični i stalni kupci?

  • Kolika je starosna grupa Vaših potrošača?

  • Da li su to muškarci ili žene?

  • Koja je njihova potreba za konzumaciju Vašeg proizvoda?

Klasifikacijom odgovora lakše ćete izgraditi profil Vaše publike i time pojednostavniti proces plasiranja proizvoda.

Nakon klasifikacije svoje publike, potrebno je definisati ciljeve. Svakako jedan od primarnih ciljeva jeste povećanje prodaje, ali isto tako jedan od ciljeva može biti i prepoznatljivost brenda vašeg biznisa kao i stvaranje prijateljske mreže sa potencijalnim budućim korisnicima.

"Nemojte samo stvarati sadržaj da biste stekli zasluge za to što ste pametni - stvarajte sadržaj koji će biti od pomoći, pronicljiv ili zanimljiv vašoj ciljnoj publici."

Kao krajnji korak, nakon definisanja publike i ciljeva, potrebno je pronaći svoju publiku i utvrditi koju društvenu platformu treba koristiti u poboljšanju marketinga Vašeg biznisa. Svaka društvena mreža ima svoje korisnike i popularna je na svoj način. U narednom blogu opširnije o društvenim mrežama.

Ksenija Vučelić

Author

Ksenija Vučelić

Kreativni haos. To su dvije riječi koje je najbolje opisuju. Njena kreativnost prevazilazi sve granice, pa noću često ne može da spava osmišljavajući nove objave za klijente. Njena energija i vedri duh osvijetliće cijelu prostoriju. I kada je dan loš, svojim temperamentom učini da dan bude obojan svim bojama.


OBAVJEŠTENJE:
WEB STRANICA JE U RAZVOJU!

U međuvremenu možete pogledati dio sajta koji je spreman, ali neke opcije su ograničene.
Koristite navigacioni meni na vrhu stranice kako biste pogledali sav sadržaj.