Plasiraj svoj proizvod: Put do plasiranja proizvoda

Društvene mreže su neophodan marketing alat za poslovanje bilo kog preduzeća koje želi biti na tržištu, relevantno i vidljivo u svakom pogledu, zato ih treba iskoristiti na najbolji mogući način.

Kako je svaki početak težak, treba ga olakšati sa odabirom ciljne grupe  i prioritetnog tržišta. Važnost u odabiru ciljne grupe i tržišta jeste zato što nije svaka društvena mreža predoređena za plasiranje svakog proizvoda.

Dobra vijest je da iako ima previše društvenih mreža, odabir onih najpopularnijih i najviše korišćenih, je ustvari uvijek jedan od najboljih izbora. Vaši ciljevi će u mnogome pomoći pri odabiru, ne samo društvenih platformi, već i u sadržaju koji stvarate, publiku na koju ciljate itd.

Prvi korak je indetifikacija Vaših korisnika i buduće publike. Kako bi parametri bili precizniji, potrebni su odgovori na određena pitanja, kao što su:
  • Ko su tipični i stalni kupci?

  • Kolika je starosna grupa Vaših potrošača?

  • Da li su to muškarci ili žene?

  • Koja je njihova potreba za konzumaciju Vašeg proizvoda?

Klasifikacijom odgovora lakše ćete izgraditi profil Vaše publike i time pojednostavniti proces plasiranja proizvoda.

Nakon klasifikacije svoje publike, potrebno je definisati ciljeve. Svakako jedan od primarnih ciljeva jeste povećanje prodaje, ali isto tako jedan od ciljeva može biti i prepoznatljivost brenda vašeg biznisa kao i stvaranje prijateljske mreže sa potencijalnim budućim korisnicima.

"Nemojte samo stvarati sadržaj da biste stekli zasluge za to što ste pametni - stvarajte sadržaj koji će biti od pomoći, pronicljiv ili zanimljiv vašoj ciljnoj publici."

Kao krajnji korak, nakon definisanja publike i ciljeva, potrebno je pronaći svoju publiku i utvrditi koju društvenu platformu treba koristiti u poboljšanju marketinga Vašeg biznisa. Svaka društvena mreža ima svoje korisnike i popularna je na svoj način. U narednom blogu opširnije o društvenim mrežama.